Kollby a Bella se krmí granulky z labyrintu

Jedna z věčných dotazů chovatelů koček je, které krmivo je pro jejich miláčky to nejlepší. Neustále se velmi živě diskutuje o složení, jednotlivých surovinách, jejich poměru, přídatných látkách, aromatických přípravcích, konzervantů a samozřejmě io kvalitě použitěch surovin. Myslím, že vůbec nebudu přehánět když řeknu, že co chovatel, to jiný názor na stravování koček a dostupné značky suchých granulovaných krmiv. Odkud ale čerpat základní informace o tom, jaké krmivo je vhodné pro naši kočku?

Kotě od chovatele – balíček „all inclusive“
Pokud máte v plánu zakoupit si kočičku čistokrevnou, s papíry od renomovaného chovatele, určitě dostanete do vínku i množství cenných rad a to nejen o její stravování. Předpokládám, že chovatelská stanice, která je v odchovu určitého plemene úspěšná, určitě dbá na „racionální stravování“ svých šelem. O kvalitní stravě se přesvědčíte velmi snadno. Stačí si prohlédnout jednotlivé chovaná Micina, pohladit kožíšek, podívat vystavené trofeje na krbové římse. Pár minut surfování na internetu a dostanete se zaručeně k referencím dané chovatelské stanice.
S dobrým pocitem, plnou výbavou a krásným koťata můžete spokojeně odjet domů. Následně je už na vás jestli svěřené informace využijete a budete na nich stavět nebo ne. Nikdy však není na škodu udělat si i vlastní průzkum, což je na trhu av jakém složení. Přechod na novou stravu u kočiček bývá sice občas komplikovaný, ale s řádnou dávkou trpělivosti a vhodnou metodou to rozhodně jde!
 Kollby a labyrint
Trošku zavádějící může být procházení se pomezi kotce na výstavě koček, kde chovatelské stanice vyzdobí své klece různými reklamními předměty, doplňky, šerpa a to zejména méně kvalitních, hypermarketových krmiv. Asi víte na jakou značku narážím. :)
Osobně proti společnosti Whiskas opravdu nic nemám, také jsem s ní začínal, ale nejsem přesvědčen o tom, že její chovatelé opravdu své kočky i krmí. Spíše využívají nějaké jiné výhody plynoucí z prezentace značky na výstavě.

Vždy třeba mít na paměti, že odpovědný chovatel se snaží o dosažení co nejlepších výsledků své práce když nim rozhodně patří i kvalitní strava. Proto někteří dokonce tají své tajné receptury, kterými dosahují kýžený efekt u svých koček.

Kotě od množitele – rychle, levně, no nekvalitně

Pokud jste se rozhodli uskromnit a místo kočky plemenné z registrovaných chovatelské stanice jste zvolit raději podomní prodej od množitele, tak nečekejte žádné plnohodnotné rady o chovu a krmení. Množitel vidí jen výslednou částku připsanou na jeho účtu. To znamená, že se snaží vytěžit co nejvíce as co nejnižšími náklady. Jeho zájmem tedy rozhodně není odchov kvalitních koťátek splňujících standardy plemene, ale jen zisk.
To se ve stravování odrazí na nekvalitní, neplnohodnotným stravě, která zejména v mladém věku může způsobit zdravotní problémy. Ty se nemusí projevit hned, ale i po letech.
Množitel vám tedy doporučí maximálně to, co sám zná a používá a na co jsou jeho kočky zvyklé. Proto pokud už jste si takovou kočičku zakoupili rozhodne doporučuji konzultaci s veterinářem, odborníkem na výživu nebo zkušenými chovateli ohledně jejího správného stravování a značek krmiv. Pokud nejste úplný začátečník, můžete si udělat alespoň základní průzkum sami.

Kotě / kočka z útulku – buďme rádi, že něco vůbec máme

Odložené, opuštěné, týrané a nechtěné koťata a kočky v útulcích jsou další kategorie. Tady je jasné, že finanční zdroje jsou pro kočičky maximálně okleštěné a tak vypadá i péči o ně. Na druhou stranu bych předpokládal, že tu pracují lidé a dobrovolníci, kteří zvířátka opravdu milují a vědí o ně i adekvátně postarat. Kdyby měli dostatek prostředků zajistily by jim i kvalitní stravu. Hoc zaměstnanci asi krmí tím, na co mají peníze, předpokládám, že by byli schopni poradit, jakou stravu by mica měla dostávat, aby přežila šťastný, zdravý a plnohodnotný život. I když ne, nic to. Darovat domů opuštěnému zvířátku je jednou z nejkrásnějších věcí jakou člověk může pro jiného živého tvora udělat a to stojí za trošku námahy se studováním zásad správné výživy a péče.

Kotě / kočka z depozitu – „full servis“ poskytnutěch služeb

Depozitní kočičky pocházejí ze stejných podmínek jako ty z útulků, ale častokrát se jim dostává mnohem lepší péče. Depozitáři své kočky chovají zejména ve svých domech a bytech, spolu se svými vlastními micinka. Dostává se jim tedy stejné péče i péče.
Zde nezáleží na tom, zda je kočka čistokrevné, pokrížená nebo obyčejná poulička. Všechny jsou na stejné úrovni a dostávají kvalitní stravu. Depozitárky a depozitáři se snaží o to, aby se jejich svěřenci měli co nejlépe. Dělají to dobrovolně a bez nároku na nějakou odměnu. To by mělo být zárukou jejich čstejných a upřímných úmyslů kočkám pomáhat. Své kočky důkladně znají a při adopci poskytnou „full servis“ ohledně péče o ně is doporučením krmiv. Některé depozity při adopci mají ve smlouvě zakotveno jakými granulemi by měl nový majitel kočičku krmit, aby měla stejně vysoký standard jako v depozitu.
 labyrint
At už tedy máme kočičku z jakéhokoliv ze zmíněných zdrojů, minimum co na začátek třeba vědět je, čím byla v původním domově krmena, abychom jí usnadnili už tak stresující přechod k nám. Následně, pokud víme, že to není dostačující, můžeme se pokusit o přechod na novou stravu. Zde můžeme využít doporučení zkušeného chovatele, chovatelské stanice, veterináře, odborníka na výživu, nebo si potřebné informace nastudovat a na naší kočce následně aplikuje výsledky průzkumu. :)
To, co základní třeba vědět o krmení koček se dočtete zde .

Přechod na jinou značku granulí
Přechod na nový druh granulí by měl být postupný. Do původní stravy postupně přimícháváme nové granulky a každým dnem zvyšujeme jejich poměr na úkor původních. Po 7 dnech by kočička měla dostávat už jen granulky nové. Někdy si však proces změny krmiva vyžaduje delší čas a další triky jako například namáčení granulí, dochucení nějakými pamlsky, použití speciálních granulí s formulkou pro vyšší atraktivitu a podobně.

Kočka je masožravec

Bez ohledu na původ, plemeno, zdravotní stav, pohlaví a věk či jiné charakteristiky, vždy je třeba myslet na to, že kočka je masožravec . Podíl proteinů v její stravě musí být vysoký a nejvíce proteinů je samozřejmě v mase. Několik odborníků na výživu uvádějí, že komerčně dostupné granulovaná krmiva jsou vhodnou koncentrovanou stravou pokud obsahují více než 35% proteinů.
Dokonce jsem se dočetl v poradně o výživě koček v jednom časopise, že je v podstatě jedno v jaké kvalitě krmivo v obchodě zakoupíme, protože základ mají všechny dobrý. Liší se následně kvalitou použitěch surovin, podílem masa, obilovin, obsahem vitaminem, minerálů, popela, vlhkostí a také použitými barvivy, konzervačními a jjjinými aditivy.
 lolík
Samozřejmě jsou micinka, které dostávají zbytky od stolu a žijí zdravý a dlouhý život. Stejně jsou kočičky odchována na běžných hypermarketových krmivech a také se těší skvělé kondici a plnému zdraví. Myslím ale, že to není pravidlo. Rozhodně ale platí, že čím lepší, kvalitnější strava, tím méně zdravotních problémů. Totéž přece platí i pro racionální stravování nás lidí. Už Hypokrates kdysi řekl: „at jídlo je nám lékem,“ – a měl pravdu!

Dá se říci, že kolik lidí, tak tolik názorů a je lepší si poslechnout více a udělat si k tomu nějaký vlastní průzkum. Každý považuje za kvalitní a zdravé něco jiného (hoc existují standardy) a nemusí to být vždy vyhovující i pro druhého. Každopádně každý majitel zná nejlépe svou šelmu a ví odhadnout jaké má potřeby, co jí chutná, co má ráda, co jí dělá dobře, což prospívá její zdraví a ne vždy to musí být právě to kvalitní či drahé.
 Kollby a masíčko

Granulovaná strava našich koček

Přibližně 80% krmiva tvoří u nás“ suchá strava „- granule superprémiové kvality nebo granule s označením holistické či bio, bez obilovin. Já se při výběru krmiva řídím hlavně obsahem proteinů, tuků a cukrů a obsahem použitého masa. Pod 35% podílu proteinů bych nikdy nešel, protože si myslím, že jsou to vyhozené peníze.
Granule které kupuji mají cca od 38-46% proteinů a vidím sám, jak působí na moje kočky.

V současném období střídám značky Applaws [1] , Orijen [2] , veterinární dietu Royal canin dental diet S / O [3] a ProPlan Aftercare [4] .
Jak neznalý začátečník jsem však začínal před 7 lety s krmivy jako Bono, Darling či Whiskas a postupně s přibývajícími vědomostmi jsem procházel na Trainer, IAMS, Acana, Hills a Royal Canin.

Značky Applaws a Orijen využívají přírodní produkty BIO, jsou bez obilovin, které tvoří zbytečný balast a kočky z nich jen tloustnou. Vyrobeny jsou ze 70 – 80% masa.
Z běžně dostupných komerčních granulovaných krmiv mám dobrou zkušenost s ProPlan Aftercare, kde je podíl proteinů také velmi vysoký, až 41%.
No a jako prevenci zubního kamene po každém normálním balení krmiva dostávají Micina veterinární dietu Royal canin dental diet S / O. Ten obsahuje podobně jako ProPlan obiloviny a dokonce má ještě nižší podíl bílkovin (29%), ale je podáván proto, aby bránil vzniku zubního plaku a následně kamene s kterým mají dvě moje kočky problémy.

20% kočičí stravy je „mokrá strava“ – konzervy, pasty, kapsičky. V posledním období ale upřednostňuji syrové, 48hodin premrazené maso (zejména kuřecí a ryby – jiné moc nechtějí). Syrové maso je levnější než konzervy a paštiky, také dostupnější a kočky ho nesmírně milují. Kromě toho je přirozenou součástí jejich jídelníčku.
 Lola
Kromě toho dostávají občas trochu sýra (tvrdý a nevyzrálé), zakysané smetany, zda bílého jogurtu – podle toho co které chutná. Třikrát do týdne dostávají nějakou odměnu či doplňkové krmivo [ 5] . Nejčastěji jde o sušené masíčko, 100% přírodní produkt a to je buď kuřecí, rybí nebo kachní.
Více o tom, co je z lidské kuchyně vhodné a nevhodné do kočičího bříška se dočtete zde a zde .
 Lola
Podle mého názoru je dobré značky krmiv střídat. Hlavně proto, aby kočka nebyla zvyklá jen na jeden druh od jednoho výrobce, protože rozdíly ve složkách jednotlivých krmiv jsou velké iv rámci superpémiovej kvality. Strava musí být bohatá a pestrá.

Já se snažím, abych se i já sám stravoval zdravě av rámci zásad správné výživy, stejně totéž chci i pro své kočky. Rozhodně ale nejsem odborník na výživu a ani se nechci dopodrobna zkoumat každou jednotlivou složku krmiva, které jim dávám. Nic by se nemělo přehánět as tím čím krmím jsem zatím spokojený já i naše čtyři cicik a to je nejdůležitější.

Je sice pravda, že kvalitní krmivo není levná záležitost, ale já se řídím tím, že co se investuje do krmiva se následně nezaplatí na veterinární klinice. Vždy je možné zajistit kočce kvalitní a pestrou stravu i když máme rozpočet nižší. Třeba si jen prostudovat odbornou literaturu nebo se poradit s kvalitním a profesionálním veterinářem či chovatelům.

from your own site.

References

  1. ^ Applaws (www.applaws.co.uk)
  2. ^ Orijen ( orijen.cz)
  3. ^ Royal canin dental diet S / O (www.royalcanin.sk)
  4. ^ ProPlan Aftercare (www.proplan.cz)
  5. ^ odměnu či doplňkové krmivo (wildcats.sk)

krmivo – Google Blog Search

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.