Vybrali jsme sedm vzorků suchého krmiva pro psy. Rozdělili jsme je do misek a čekali jsme, které si pejsci vybere. Podívejte se, jak test dopadl!

Granule pro psy jsme nechali otestovat jimi samotnými! Ochutnávali je pejsci z útulku v pražské Libni. Psí dobroty pro vás ochutnal letí rotvajler Oliver, fena německého ovčáka Bessy a oříšek Willy. Jak dopadly granule podle jejich výběru?

Vybrali jsme sedm vzorků suchého krmiva pro psy. Rozdělili jsme je do misek a čekali jsme, které si pejsci vybere. Podívejte se, jak test dopadl!

1. Pedigree Vital

Cena: 39,90 Kč
Váha: 500 g
Výrobce: Distributor pro ČR Mars Czech, sro
Složení: Obiloviny, maso a vedlejší produkty živůčišného původu (včetně 4% drůbežího masa v béžových granulích, oleje a tuky (0,2% slunečnicový olej, 0,25% rybího oleje), produkty rostlinného původu (včetně 2% řízků sušených), minerální látky. Doplňkové látky v 1 kg: antioxidanty.
Nutriční doplňkové látky: Vitamín A 13 500 IU, vitamin D3 1475 IU, vitamin E 275 mg, síran měďnatý pentahydrát 19,9 mg, síran manganatý monohydrát 235 mg, jodid draselný 1,6 mg, síran zinečnatý monohydrát 625 mg.
Analytické složky: Protein 20%, obsah tuku 13%, anorganické látky 8%, vláknina 2%, Omega 6 mastné kyseliny 2,6%, Omega 3 mastné kyseliny 0,2%.

2. Orlando granule

Cena: 109 Sk
Váha: 3 kg
Výrobce: Lidl Stiftung & Co. KG
Složení: Vedlejší výrobky rostlinného původu (0,4% inulin), obiloviny, maso a produkty živůčišného původu (26% hm. Drůbež), oleje a tuky, minerální látky, ryby a vedlejší výrobky z ryb, kvasnice, zeleniny.
Nutriční doplňkové látky v 1 kg: Vitamin A (E672) 15 000IE, vitamín D3 (E671) 1500, vitamin E (DL-alfa-tokoferylacetát) 150 mg. Stopové prvky: železo (síran železnatý, monohydrát) 50 mg, jód (jodičan vápenatý bezvodý) 1,5 mg, kobalt (uhličitan kobelnatý, monohydrát) 1 mg , měď (síran měďnatý, pentahydrát) 10 mg, mangan (oxid manganatý) 35 mg, zinek (síran zinečnatý, monohydrát) 65 mg, selen (seleničitan sodný) 0,2 mg.
Analytické složky: Hrubý protein 25% , oleje a tuky 16%, popel 6,5%, vláknina 2,5%.

3. Butcher ‚s

Cena: 39,90 Kč
Váha: 500 g
Výrobce: GB Butcher ‚s Pet Care Ltd.
Složení: Obiloviny, maso a živůčišné deriváty (min. 30% kuřecího masa), oleje a tuky, deriváty rostlinného původu, zelenina (min. 4% v zelených a oranžových granulích ), extrakty rostlinného proteinu, droždí, minerály, různé cukry, obsahuje 5% čerstvého masa v béžových kuřecích granulích.
Nutriční doplňkové látky v 1 Kg: Vitamín A 30 000 IU, vitamin D3 2700 IU, vitamin E12 128 mg, fe 34 mg, 1,26 mg, Cu 7 mg, Mn 8,4 mg, Zn 101 mg, Se 0,13 mg.
Analytické složky: Protein 24%, tuky 9%, vláknina 2, 5%, popel 9%.

4. Chappi

Cena: 34,90 EUR
Váha: 500 g
Výrobce: Distributor pro ČR Mars sro
Složení: Obiloviny, vedlejší výrobky rostlinného původu, maso a výrobky živůčišného původu (včetně 4% hovězího masa v hnědých granulích, 4% drůbežího masa v béžových granulích), minerální látky, oleje a tuky.
Nutriční doplňkové látky v 1 kg: Vitamín A 6 500 IU vitamin D3 720 IU, vitamin E 50 mg, síran měďnatý pentahydrát 8 mg, síran manganatý monohydrát 9 mg, jodid draselný 0,7 mg, síran zinečnatý monohydrát 41 mg.
Analytické složky: hrubý protein 20%, tuky 6% , anorganické látky 9%, vláknina 3%

5. Propesko

Cena: 51,90 CZK
Váha: 1 kg
Výrobce: Partner in Pet Food CZ sro
Složení: Obiloviny, maso a vedlejší produkty živůčišného původu (min. 4% drůbežího masa v granulích přírodní barvy, min. 4% hovězího masa v hnědých granulích), vedlejší výrobky rostlinného původu, oleje a tuky, minerální látky.
Nutriční doplňkové látky v 1 Kg: Vitamin A (retinyl acetát) 8 00 mj, vitamín D3 (cholekalciferol) 800 IU, vitamin E (dl-alfa-tokoferol) 80 mg, síran měďnatý pentahydrát, Cu 10 mg, síran železnatý monohydrát 100 mg, jodičnan vápenatý bezvodý 2 mg, oxid manganatý 6,5 mg, síran zinečnatý monohydrát 110 mg, seleničitan sodný 0,15 mg.
Analytické složky: hrubý protein 20%, obsah tuku 8%, popel 8, 5% , vláknina 3%

6. Brunos

Cena: 72, 90 Kč
Váha: 2 kg
Výrobce: Vyrobeno v ČR, prodávající Tesco Stores ČR as
Složení : Obiloviny, vedlejší výrobky rostlinného původu, oleje a tuky, minerální látky, maso a výrobky živůčišného původu, obsahuje antioxidanty a konzervační látky.
Nutriční doplňkové látky v 1 kg: Vitamin A (retinol acetát) 8000 IU, vitamin D3 ( cholekalciferol) 800 IU, vitamin E (dl-alfa tokoferol) 80mg, Síran měďnatý pentahydrát 100 mg, jodičan vápenatý bezvodý 2mg, oxid manganatý 6,5 mg, síran zinečnatý monohydrát 110 mg, seleničitan sodný 0,15 mg.
Analytické složky: Hrubá vláknina 3,8%, popel 8%, obsah tuku 18%, hrubý protein 18%.

7. Tesco

Cena: 99, 90 Kč
Váha: 3 kg
Výrobce: Tesco Stores ČR as
Složení: Obiloviny, vedlejší výrobky rostlinného původu, maso a výrobky živůčišného původu, oleje a tuky, minerální látky.
Nutriční doplňkové látky v 1 Kg: Vitamín A (retinyl acetát) 8000 mj, vitamín D3 (cholekalciferol) 800 IU, vitamin E (dl-alfa-tokofelacetát) 80 mg, síran měďnatý pentahydrát 10 mg, síran železnatý monohydrát 100 mg, jodičnan vápenatý bezvodý, oxid manganatý 6,5, mg, síran zinečnatý monohydrát 110 mg, sleničitan sodný 0,15 mg, obsahuje antioxidanty a konzervační látky.
Analytické složky: Hrubý protein 18%, obsah ruku 6%, popel 8%, vláknina 4%.

A jak Vybíral granule pro své čtyřnohé kamarády?

„Kvalitní granule poznáte podle pravidelné stolice Odpovídající sežrání množstvích. Po delší době se projevuje viditelné účinky. Lesklá srst, dobry stav kůže a dobrá nálada zvířete. Pokud bude pes s granulemi spokojeni, značku měnit nemusíte. Naopak výměna krmiva je nutná, když pes trpí zažívacími problémy, špatnou kvalitou srsti nebe stolicí světlé barvy, pak je vhodné krmivo vyměnit, „řekla zvěrolékařka Alena Štěrbová.

Krmivo volte podle věku zvířete (jinior, adult, senior), zdravotního stavu a velikosti (mini, střední, velká plemene). Vybírejte krmivo podle poměru bílkoviny, tuky a minerální látky.

kdyz se rozhodujete mezi granulemi či konzervami , sáhněte raději po granulích. Konzervy jsou tepelně zpracovány, proto se v nich neuchovávají všechny potřebné živiny. U tepelně zpracování se totiž ztratí.

„Při výběru značky nespoléhejte na reklamu, ale nechte si poradit odborníkem. Psům chutnay granule, které jsou ochucené solí a ochucovadlo. Vhodné pro ně ale Nejsou. Nekvalitní granule MOHOU u zvířat vyvolávat alergie, onemocnění zažívacího systému, záněty nebe onemocnění kloubů. Je tedy nutné si radních promyslet, co psovi dat do misky, „dodává lékařka .

Suroviny na etiketě by měly být ražený za sebou v sestupném pořadí. To znamená, že na prvním místě je surovina, které je v krmivu obsaženo nejvic. Na druhém či dalším místě se MOHOU objevy obiloviny. I ty by měly být jednoznačně deklarována.

Tohoto roztomilého chlapečka (4) roztrhali psi, když si hrál se svým bratříčkem

Pozor na chemiiv granulích!

V kvalitních granulích by neměl být obsazeno zdraví škodlivé látky, jako jsou barviva a konzervanty .. Někdy se tyto látky skrývají za termín „doplňkové látky povolené v EU“. A na které látky si dat pozor?

E 320 – BHA nebyly butylhydroxyanisol – konzervační látka, která zpomaluje žluknutí tuků. Může zpusobu alergie. Může být i příčinou vzniku rakovinotvorného bujení trávicího traktu.
E 321 – BHT nebyly Butylhydroxytoluen – jedno z nejpoužívanějších potravinářských emulgátorů, který zabraňuje žluknutí tuků a olejů. Může Mít toxické účinky na některé orgány.
E 310 – Propylgalát – brání žluknutí tuků a olejů. U citlivých jedinců Může vyvolávat alergie.
sorban draselný – používá se jako konzervační činidlo.


Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.