Rozeznat kvalitní vejce od nekvalitních není úplně jednoduché. Například na pravidlo, že čím výrazněji žlutý až oranžový je žloutek, tím lépe vejce, se vůbec nedá spolehnout, protože odstín se dá vylepšit barvivem karotenu, který se přidá do krmení.

Můžete ale zkusit vejce rozklepnout na talíř a vyklopit do ruky. Čím čerstvější je vejce, tím je Bílek pevnější a žloutek by na něm Měl sedět. POkud je žloutek rozteklý v Bilka, jde o staré vejce, které bylo uměle podchlazované, a mele byste jej vyhodit.

Přímo ze skořápkou se dá vyčistit z číselného kódu metodu chovu nosnic, zemi jejich původu a registrační číslo drůbežárny. To vám však moc nenapil, zdá je vajíčko čerstvé, nebo ne. Doma si však Můžete udělat jednoduchý test: Čerstvé vejce se po ponoření do sklenice s vodou drží u dna, zatímco starší vystoupí až pod hladinu. Je to tím, že stářím vejce postupně ztrácí hmotnost.

Takové nutně neplatí, že čím větší vejce, tím kvalitnější. Ta větší totiž mívají jménem nutričních látek jako vejce „emková“.

Podívejte se, jak dopadla vejce v našem testu:

TESCO 6 M, Tesco Stores ČR as
Informace uvedené na obalu: třída kvality A, hmotnostní skupina M (53 až 63 g), vejce nosnic z volného výběhu. 1 vejce Průměr obsahuje: 88 kalorií, 0 g cukru, 6,5 g tuku, 0,2 g soli. Průměrného váha 1 vejce v balení: 55 g
Cena za balení: 49,90 Kč (cena za 1 vejce: 8,32 €).

Výsledek testu: Tato vejce Mají poměrně pevné skořápkou bez jakýchkoliv stop po nečistotách. Výhodou je, že pocházejí z volný výběh a Jsou velikosti M.

TESCO 10 M, Tesco Stores ČR as
Informace uvedené na obalu: třída kvality A, hmotnostní skupina M (53 až 63 g), vejce nosnic v klecích . 1 vejce Průměr obsahuje: 88 kalorií, 0 g cukru, 6,5 g tuku, 0,2 g soli. Průměrného váha 1 vejce v balení: 58 g
Cena za balení: 39,90 Kč (cena za 1 vejce: 3,99 €).

Výsledek testu: Vejce Tesco v červeném obalu patří v testu k nejlepším. I u těchto vajec je dostatečně tvrdá skořápkou. Vejce Jsou čistá a po rozklepnuté Mají přirozený barvu.

TESCO 10 M, Tesco Stores ČR as
Informace uvedené na obalu: třída kvality A, hmotnostní skupina M (53 až 63 g), vejce nosnic v halách . 1 vejce Průměr obsahuje: 88 kalorií, 0 g cukru, 6,5 g tuku, 0,2 g soli. Průměrného váha 1 vejce v balení: 56 g
Cena za balení: 65,90 Kč (cena za 1 vejce: 6,59 €).

Výsledek testu: Tato vejce pocházejí z nosnic chovaných v halách. U některých Byli mikroprasklin ve skořepinou, co Může znamenat, že se vejce rychleji pokazí.

Slánského vejce, OVUS – podnik živůčišné výroby, sro
Informace uvedené na obalu: třída kvality A, hmotnostní skupina M (53 až 63 g), vejce nosnic v klecích, obohacené klece. Průměrného váha 1 vejce v balení: 55 g
Cena za balení: 42,90 Kč (cena za 1 vejce: 4,29 €).

Výsledek testu: Jediná bílá vejce v našem testu, kterým se hodí spíše k obalování a aktuální najdou využití na Velikonoce. I v tomto případě bylo Několik vajíček s mikroprasklin na skořápkou, některých Byli navíc zašpiněné.

6 slepičích vajec, BEGOKON, pvod
Informace uvedené na obalu: třída kvality A, hmotnostní skupina L (63 až 73 g), vejce nosnic v klecích. Průměrného váha 1 vejce v balení: 66 g
Cena za balení: 33,90 Kč (cena za 1 vejce: 5,65 €).

Výsledek testu: Vejce od slovenského výrobce. Skořápkou se nám zdál trochu Tencel, barva je po rozklepnuté odpovídající. Balení neobsahovalo žádné nečistoty.

Vejce 6 ks L, Slovenské vejce CZ, as
Informace uvedené na obalu: třída kvality A, hmotnostní skupina L (63 až 73 g), vejce nosnic v klecích. Průměrného váha 1 vejce v balení: 66 g
Cena za balení: 33,90 Kč (cena za 1 vejce: 5,65 €).

Výsledek testu: skořápkou těchto vajec Jsou pevné a neobsahovaly žádné praskliny, ale nejčistší takové Nebyly.

Čerstvá vejce TUZEMSKÁ.CZ 6 ks, Schubert Partner, as
Informace uvedené na obalu: třída kvality A, hmotnostní skupina L (63 až 73 g), vejce nosnic v klecích. Průměrného váha 1 vejce v balení: 64 g
Cena za balení: 27,90 Kč (cena za 1 vejce: 4,65 €).

Výsledek testu: Ani tato vejce nebyla zcela nejčistší. Zato skořepinou Mají pevnou a po rozklepnuté má žloutek příjemnou barvu. Bez prasklin.

6 velkých vajec (XL), Česká vejce CZ, as
Informace uvedené na obalu: třída kvality A, hmotnostní skupina XL (nad 73 g), vejce nosnic v klecích. Průměrného váha 1 vejce v balení: 72 g
Cena za balení: 32,90 Kč (cena za 1 vejce: 5,48 €).

Výsledek testu: Tato vejce zrovna nepřesvědčila. Chlubit se hmotnostní skupinou XL, což znamená, že každé vejce má vážit nad 73 gramů, ani jedno vajíčko v balení ale více než právě 73 gramů nevážili!

10 věcí, které byste mele vědět při nákupu vajíček

1) U vajec musí povinně uvádět Země původu.

2) Informace o původu vajec je třeba hledat pouze na skořápce. Může se stát, že ačkoli je na plastové krabičce označení CZ, co signalizuje český původ, na vajíčka bude PL (Polsko).

3) Jak je možné, že se liší označení vajec na obalu a na skořápce? Vše je podle potravinářských předpisů. Obchodník zásilku zahraničních vajec u nás vytřídí a nechá zabalit ve veterináři schválenou provozu, jehož registrační číslo pak umístí na obal. Země původu dovezených vajec však nesmí být na obalu uvedeno, nebyla to zakazují předpisy EVROPSKÁ UNIE. Úředníci v Bruselu tak předpokládají, že zákazník Prodávající si může Otevřít obal, ve kterém Jsou vajíčka, a podivné se pro označení Země původu. Když je obal zatavený, musí být na obalu údaje dva – kód drůbežárny i Balírny.

4) Předpisy pro značení vajec na skořápce Jsou Stejné v celé Evropské unii. Například 2CZ1234 znamená: 2 – označuje metodu chovu nosnic (1-3), CZ je kód státu, 1234 – registrační číslo drůbežárny.

Co jaké číslo znamená?

0 – ekologická vejce. Na čtverečním metru SMI být jen šest nosnic, krmiva (90 procent) musí pocházet z ekologického zemědělství.

1 – slepice ve volném výběhu, každá nosnice má výběhu aspoň metr čtvereční.

2 – nosnice žijícím volně v halách na podestýlce, na metr čtvereční SMI případě nanejvýš devět nosnic.

3 – slepice z halového chovu v DRÁTĚNÝ klecích. V kleci muze byt maximálně devět nosnic.

5) Výroba vajec v Česku klesá kvůli drahým krmivům a energii, zatímco v Polsku ve vajec přebytek. Proto většina je v Česku tolik polských vajec.

6) Krabičky z papíru se snažil otevírají a květnu i další výhody. Jsou prodyšné, takže se v nich vejce nepotí.

7) Tzv. obohacená vejce by mela mit vyšší výživovou hodnotu. Pro výkrm nosnice se používá proto speciální krmivo – jód, selen atd..

8) Tzv. třízrnná vejce Jsou ta, kde v krmné SMEs Jsou Kroměř pšenice takové kukuřice a ječmen.

9) Hmotnostní skupina se označuje písmeny: S (malá), M (střední), L (velká) a XL (velmi velká).

10) Jak poznat čerstvá vejce? Barva skořápkou nesouvisí s kvalitou, ale jen s plemenemnosnic. Pozor, aby byla skořepinou čistá a neporušená. Rozhodující pro určení kvality vajíčka je Bílek. Ten musí být zakalený, průhledný a bez krevních skvrn. Sledujte i barvu žloutku, který by Měl tmavší. To je způsobeno tím, že slepic pasené ve venkovním výběhu Mají žloutek ztmavení barvivem z trávy. Nosnice, které žijí v halách, mají takové tmavší barvu žloutku, ale to je díky speciálními krmivu.

reklama

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.