Jaké jsou možnosti pro stravování kočky Stravování koček je věčná a nekonečná téma bez konce, která je neustále diskutována na všech portálech, fórech ve všech knihách a časopisech, které se věnují kočkám. Neustále se milovníci koček, odborníci, vědci a firmy produkující krmiva dohadují o tom, co je pro kočku nejvhodnější, co jí maximálně prospívá a co naopak je absolutně nevyhovující. Pro každého chovatele je nesmírně složité v tom najít nějaký systém a rozhodnout se co je správné. Většina proto automaticky přebírá návyky od chovatelů, od nichž kotě kupují, zda depozit, od kterých míčů adoptují.

Jen malé procento chovatelů se pouští do vlastního výzkumu o možnostech stravování svých koček a následně zkouší nové a nové způsoby, jak zlepšit kvalitu jejich přijímané stravy.

Co je kočce přirozené?

Základem pro stravování kočky je uvědomění si faktů. Kočka je masožravec a to téměř výlučný . To znamená, že valná většinu jejích stravy tvoří maso, jehož základní stavební složkou jsou proteiny, čili bílkoviny. To je jeden ze základních ukazatelů pro výběr krmiva – podíl masa použitý pro výrobu krmiv a zároveň procento proteinů.

jedlo05

Na základě porovnání si tohoto ukazatele jasně oddělíte nekvalitní krmiva od těch kvalitních. Maso není levná záležitost a proto ani krmivo s vysokým podílem masa a tedy i bílkovin nebude levné. Pokud naopak levné je, otázka zní, co tedy obsahuje? Odpovědí bývá, že jde o zbytky kůže, šlach, odřezky z masa a samozřejmě balastní látky jako například obiloviny. Ty jsou ve stravě kočky absolutně nepotřebné. V současném období stále více chovatelů upřednostňuje produkty bez obilovin, protože jsou si vědomi toho, že za kvalitu se platí a nechtějí vyhazovat peníze jen tak do vzduchu za nekvalitní stravu.

Kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny a vysoký podíl masa je to, co by kočky opravdu kupovali, kdyby mohli.

Lidská strava

Mnozí lidé upřednostňují krmení kočky lidskou stravou, čili způsobem „od stolu“. Dělají tak proto, že jsou tak naučení a přijde jim to jako přirozené a normální. Mnozí se vůbec nezamýšlí nad stravováním a natož ne nad racionálním stravováním svých koček. Viděli, že jejich babička vařila kočkám kaši co i doma jídla a kočky žili a byli spokojené, tak proč by to nedělal i on. Zde dá kočce sýr, tu salám, jindy pečené kuře, guláš a nějaký ten jogurt, mléko nebo puding.

jedlo02

Ano, je pravdou, že jsou kočky, které přežijí pěkný a poměrně dlouhý život i na takové stravě. V podstatě bez komplikací. Rozhodně to ale není pravidlo a je to spíše výjimečné. Podobně jako my lidé i kočky jsou individuality a to platí i pro jejich tělesné funkce, metabolismus a imunitu.

Faktem zůstává, že jedním z pilířů zdravého, aktivního a plnohodnotného života je kvalitní strava určeno pro kočky a ne zbytky potravy ze stolu.

Samozřejmě jsou potraviny, které jsou vhodné pro nás a také pro kočky a nezpůsobí jim problémy. Základní potravinou je samozřejmě maso . 48 hodin premrazené, na kousky nakrájené a podávané při pokojové teplotě je ideální. Kuřecí, krůtí, koňské, hovězí a ryby jsou velmi vhodné. Nezrající, neuzený sýr, bílý jogurt, smetana … v rozumné míře jako pamlsek také nezpůsobí žádnou katastrofu.

Krmiva určené kočkám

Většina chovatelů však dává přednost komerčně vyráběné stravě určené pro kočky. Tu je možné zakoupit jak v kamenných obchodech, tak elektronických a i u veterináře. Jejich dostupnost je velká a tak je možné, aby micka měla k dispozici krmivo každý den. Otázkou je jen vybrat správnou značku a druh.

jedlo06

Komerční krmiva máme dostupné ve dvou základních formách a to jako suchou stravu – granulované krmivo a mokrou stravu pasty, konzervy, kapsičky . Kromě toho dělíme komerční stravu z hlediska obsahu jednotlivých živin na krmivo plnohodnotné a tzv.. doplňkové .

Plnohodnotné komerční krmiva šetří náš čas a snahu. Obsahují vše důležité pro život naší kočky a my se už nemusíme dále starat zda naše micka má všechny živiny potřebné pro svůj růst a vývoj či zdraví. Je to velmi praktické a jednoduché. Otázkou zůstává jen to, kterou značku si zvolíme, jak tu nejlepší.

At se rozhodneme pro krmení kočky jen suchými granulky nebo krůtou stravou, zda zvolíme kombinaci obou je již v podstatě individuální. Ono i sama micka nám určitě dá najevo, co má raději a co naopak vůbec nemusí. Některé kočičky upřednostňují mokrou stravu před suchou, jiné opačně. Je to individuální a je třeba se tomu přizpůsobit, hoc existují techniky jako kočičku naučit na to, co chceme my. Stojí to ale hodně trpělivosti a úsilí z naší strany a výsledek je vždy jasný. Některé micky jsou prostě tvrdohlavé. :)

Podobně jako u lidí platí iu koček, že strava musí být nejen kvalitní a plnohodnotná, ale samozřejmě i pestrá a vyvážená . Z tohoto titulu je vhodné kombinovat suchou stravu s mokrou, komerční s přirozenou. Samozřejmě i toto je individuální jako všechno ostatní. Kočky často lpí na svých rituálech a stejně i při svém krmení upřednostňují stejný typ stravy či stejnou značku a jiné tvrdohlavě odmítají i za cenu hladu.

jedlo03

Já proto doporučuji všem, aby již od prvního dne od příchodu kočičky pomalu učili své kotě či dospěláka na různorodost ve stravování . Někdy to jde těžší, jindy lehčí, ale aspoň malé posuny se podaří vždy. I nejkvalitnější krmiva se mezi sebou mohou v rámci jjjiných značek a výrobců lišit a proto je různorodost a jejich střídání určitě vhodné.

Raw feed

Moderním směrem v oblasti stravování je tzv.. raw feed. Jde o poskytování stravy pro kočky přirozené. To znamená, že kočka dostává jen to, co by iv přírodě tvořilo její přirozený jídelníček.

Jde hlavně o syrové maso a vnitřnosti. Samozřejmostí je i podávání suplementů a doplňků obohacujících její masový jídelníček. Je to z toho důvodu, že maso určené pro lidskou potřebu dnes neobsahuje všechny složky, jak by mělo. Například v přírodě kočka sežere ptáčka is jeho vnitřnostmi a to včetně obsahu žaludku, kde se nacházejí různé věci jako peří, obiloviny, klíčky, bobule, zelenina, …..

Krmení tímto způsobem je časově náročnější a vyžaduje opravdu velmi dobrou a odbornou přípravu, ale dá se naučit. Zvyknou si dvojnožci a také kočky. Chce to jen čas, systém, znalosti a jde to.

Autor: Kajo Wild, WildCats.sk

Fotografie: stock.xchng

 pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk [3]

References

  1. ^ (www.macka.sk)
  2. ^ [Show as slideshow] (www.macka.sk)
  3. ^ pošli do vybrali.sme.sk (vybrali.sme.sk)

krmivo – Google Blog Search

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.