Hodonín – Ze čtvrtka na pátek očekávané Hodonínsku zoo vzácnou zásilku, jehož ukrývala pruhovaného krasavce Igora. Tak se jmenuje dvouletá samec tygra ussurijský, který se na Slovácko stehně z francouzského Amneville nedaleko Met. Jeho příchod završil několikaměsíční úsilí ředitele zoo Martina Krug, díky níži se podařilo sehnat mladické samici Ráji partnera.

„Naším cílem je plnohodnotné zapojení do chovu sibiřský tygr. A to tak, abychom mohli toto krásné zvíře nejen vystavovat, ale takové rozmnožovat a zúčastnit se ochranného programu při posilování generace tygří, jehož žije v zajetí, „přiblížil plány šéf Hodonínsku zoo.

Tiger Timur, který donedávna býval v severní části výběhu pavilonu velkých koček, záměry ředitele nemohl splnit. „V jeho genetickém profilu se totiž už Drive objevili stopy tygra sumaterského. Za teto okolnosti Evropske koordinátor nařídit jeho vyražení z chovu a doporučil ho jen pro expoziční účely,“ vysvětlila mluvčí zoo Bohuňov Mikulicová. Timur se tak před čtrnácti dny odstěhoval do zoo ve Spišské Nové Vsi.

Ředitel Hodonínsku zoo se rozhodl pro pružnější tygra, a to jak Tričko Billabong, tak možností rozmnožování. „Doufejme, že se nám to teď povedlo,“ podotkl Krug.

Jelikož je genetická linie předků těchto jedinců v evropském chovu poměrně bohatá zastoupena, není podle koordinátora žádoucí, aby Hodonínsku zoo odchovávaná velkému množství mláďat. „Před kvantitou budeme upřednostňovat kvalitní odchovy po boku matky tak, aby se mláďata naučila správného chování a disponovala vším, co má tygr MIT,“ uvedli ředitel.

Kvůli tomu, že větev samci Igora je v Evropě hojná, tak 
 v Hodonínsku zoo budov odchovy regulovat. „Nejjednodušším způsobem, jak zabránit početnou, je zvířata ve výběhu nespojí, ale je vypouštět na střídačku. Jjjiným způsobem je antikoncepce, kterým se pak v příhodou chvíli vysadí,“ Pops regulační strategie Krug.

Tiger ussurijský je Největší a Nejdelší kočkovitá šelma na světě, který žije v nehostinných podmínkách oblastí kolem sibiřských řek Amur a Ussuri. „Dosahuje hmotnosti až tři sta kilogramu a včetně ocasu až čtyřmetrové délky,“ upozornila Mikulicová. V zajetí žije okolo sedm set padesát jedinců, ve volné přírodě pak už jen kolem Tří set. „Za to Nesené DPOVĚDNOST nejen nekontrolovaný lov, ale i odlesňování a zastavěnosti pudy pro zemědělství,“ vysvětlila mluvčí.

Tiger ussurijský má poměrně slušný apetit, Když na posezení Sporady až půl metráků masa. V zajetí dostává ale jen kolem deseti kilogramu především hovězího, za to ale denně. Jídelníček mu zpestří telecí, kozí a ojediněle i Skopová. „Jak biologické krmivo pak kuřata a slepice s peřím, případně králíci i se srstí pro podporu trávení a čištění trávicího traktu,“ dodala mluvčí s tím, právě tygra ussurijský má Hodonínsku zoo ve svém logu.


Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.