Jičínsko – Jsem už starý člověk a po celý život mám rád brambory. Dávám jim přednost před knedlíky. Miloval jsem je už jako malé dítě.

vzpomínám na příhodu ze svého raného dětství. Každý den jsme vařili brambory Slepice. Když Byly Uvařené, tak je otec ve nádrže sekáčkem rozmělněte a tak jim připravuje denně žrádlo. Rád jsem ho při tetou činnosti jako malý Caparol sledoval a jednou došlap ke Kádě a začal z ní rozdrcené brambory Vybíral a jíst …

Jako dospělý jsem brambory nejen jedl, ale často takové pěstují. Na zahrádce u Své chalupy jsem je zjara sázel a na podzim pak úrody. Tak kolem Tří metráků, takže jsem je Měl dost pro sebe na celý rok. Dali se jíst ještě v červ Prištině roce. Chutnalo nejen mně, ale i Mým příbuzným, kterého si je ode mě opakovaně brávali. Dobré Byli asi proto, že jsem k jejich Rust nepomáhal zadního umělá hnojiva. Pěstujeme jsem je na domácím hnoji od krávy a králíků, nebe použitím kompostovaného zbytků.

zajímala mně i hmotnost tech největších hlíz. Některých měli skoro půl kilogramu. Chutnalo dobře, i ty menší a malé, a pod některé z Nati jich bylo až 30 kusů.

Vegetační doba
Při tom bramborovém vzpomínání mně překvapilo, jak se časem zkrátila jejich vegetační období. Zatímco drive jsme sázeli brzy na jaře a vegetační doba tedy byla 6 měsíců, tak později jsme datum posunuli až po „zmrzlo, kolem 10. května a sbírali se po Václavu, ke konci září. Vegetační doba se zkrátila o více než dva měsíce. Behem vegetace jsme je jednou oborali a jednou okopali. Jinak jsme si je po celou dobu skoro nevšímali. A brambor bylo vždy dost; nepamatuji, že by se někdy sezóna nepovedla. Byla radost se dívat, Když se řádek Vyoral, jak se to na něm jen Belal hlízami.

Přiznávám, že dnes se bez chemické ochrany před plísní bramborové pěstování neobejde. Takové napadení mandelinka Drive nebylo. Dnes je Její výskyt pravidlem. Většinou jsem ji ručně SBIR. Vegetační doba se však Dále zkracuje. Je pravda, že brambory Nejsou tak kvalitní, často při uskladnění hnijí a Jsou dost vodnaté. Zkrácení je výsledkem šlechtěný a rozšířená raných odrůd, pěstovaných na konkrétní použití.

Nedávno mně překvapilo vystoupení prezidenta České agrární komory Jana Veleba, který porovnávají Osazení plochu brambory v roce 1990, jehož představovala 130 000 hektarů. A dnes? Pouhých 2700 hektarů. České brambory tak dnes v našich obchodech už téměř nenajdete.

Sporný dovoz
dovážena z ciziny. Není to absurdní? Tak jak se k nám dováží banány a jižní ovoce, dnes se k nám dovážejí brambory, jejichž výroba má u nás takovou tradici, a které jsme si vždy uměle vypěstovány dost. To jsme to dopracovali.

Říká se někdy, že brambory jako tradiční potravina Jsou dar Boží. Asi proto dám na modlení, aby nám Bůh pomohl k obnovení tradice jejich pěstování. Václav Čeřovský


Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.