Zimní momentky z okolí přilepí a Kněževsi

Zimní momentky z okolí přilepí a Kněževsi Autor: Miroslav Franěk

27.02.2012 14:50

Kněževes – Celkem přibližně šestnáct set padesát hektar obhospodařuje Myslivecké sdružení Přílepy – Kněževes. To znamená mimo jiné i zimní přikrmováním zvěře. Běžně myslivci zavazadel krmivo jednou týdně. V tuhých mrazech a při pokrývce sněhu v polovině února nejméně dvakrát týdně. Každý myslivec má svůj úsek, ten zásobuje sám. Ledaže by napadlo více sněhu a terén by nebyl sjízdný, místa se obcházejí traktorem.

zvěř dostává jádro, kukuřici, tvrdé pečivo, seno a minerální lizy. Děti takové nasbírali kaštany, ty se zkrmily už na začátky zimy. Seno si Většinou zajišťují pro svůj úsek Členové každý zvlášt během roku. Jádro Většinou znamená zadku od kombajnu, které sdružení dává Agrochmel Kněževes.

Celá honitbě je rozdělena na Několik revíru.

„Snažíme se, aby každý revír byl pokryt určitým počtem krmelce a zásypy. Krmelce dáváme tam, kde se zvěř vyskytuje. To znamená například pro srnčí zvěř do polních lesíku, jam a hlavně živé ploty,“ uvedli Miroslav Franěk, hospodář sdružení.

Podle jeho slov je zatím i přes mrazivé běhemí v únoru zvěř v dobré kondici. Zatímco nenapadne příliš sněhu a zvěř se stále dostane k zemi, usilují zimu dobře. Situací nezhoršila ani pokrývka sněhu v předminulém týdnu.

„Zatím jsme nikde nenašli padlá zvěř z důvodů nedostatku potravy,“ potvrdil Franěk.

Kroměř dospělých členů sdružení chodí přikrmovat zvěř takové mládež, členové myslivecké kroužky. Scházejí se spolu každý pátek. Nyní Pravidelně Společně s myslivci zavážejí krmivo do Švehla krmelce. Zároveň hlavně na sněhové pokrývce určovali stopy. Kolik se na Rakovnicko vyskytuje zvěře, zjišťují myslivci každý rok. Pokaždé je vyhlášena den sčítání zvěře. Letos připadá na sobotu desáté března. Sčítání zajišťují myslivci na jednotlivých úsecích právě u krmelce.

Autor: Šárka Hoblíková [1]

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

Pošlete odkaz přátelům

References

  1. ^ Šárka Hoblíková (rakovnicky.denik.cz)

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.