© ČTK

Nová naleziště ropy v pobřežních vodách udělala iz Brazílie významného hráče na světovému ropném trhu. Z této země by se v roce 2020 Měl stát čtvrtý Největší producent ropy na světě.

Zapomeňte na konec světových zásob ropy. Zapomeňte na Blízký východ. V minulých Několik letech se totiž začala odehrávají geopolitická energetická revoluce. A bude utvářet 21. století. Nenastane kvůli solární ani větrné energii. Přichází totiž věk hojnosti fosilních paliv. Navíc se centrum globálních energetických zásob přesunu z Blízkého východu do … Severní Ameriky.

Podle některých odhad mají USA větší zásoby ropy než Saúdská Arábie, Irák a Írán dohromady. A zásoby Kanady jsou údajně ještě vyšší než USA. Ze studie [1] amerického vládního kontrolního úřadu (Government Accountibilty Office), zveřejněné letos květu, totiž vyplývá, že až tři biliony barelů břidlicové ropy se nacházejí jen v jednom z jejich potenciálních nalezišt v USA. Pokud by se v teto lokalitě potvrdila jen polovina ropy, USA by měly tolik zásob jako Všechno v současnosti známé místa na světě dohromady, kde se těží [2] .

Nová naleziště

Zdá se tedy, že díky novým nalezištím a technologiím v dohledné době fosilním palivům žádný konec nehrozí. Náhle jsou totiž dostupné zdroje, o které jsme předtím nevěděli – od ropných píská v kanadské Alberto přes obrovská naleziště břidlicového plynu v USA až po obrovské zásoby ropy v pobřežních brazilských vodách, které by ze země měli udělat v roce 2020 čtvrtého největšího producenta na světě.

Díky novým nalezištím a technologiím v dohledné době fosilním palivům žádný konec nehrozí

Velká nové naleziště ropy a plynu jsou podle měsíčníku Foreign Policy [3] Kroměř zmiňovaného Tří zemí takové v Ghaně, v Izraeli a na Kypr, ve Francouzské Guyaně, Somálsku, Norsku, Tanzanii a Mosambiku a ve Venezuele.

Díky novým nalezištím fosilních paliv vzniknou v globální ekonomice noví Vítězové. Ropa je jedním z důvodů brazilského hospodářského růstu a břidlicový plyn by mohl pomoci oživit ekonomiku USA po poklesu následkem finanční krize po roce 2008. Největšího vítěz se však zdají USA a Kanada.

Vítězové

existují však i další země na západní polokoule s obrovskými zásobami ropy. Podle některých odhad má v současnosti Venezuela více ropy než Saúdská Arábie. A nová naleziště ropy v pobřežních brazilských vodách udělala iz teto země jednoho z nejvýznamnějších hráčů na světovému ropném trhu.

Čína patří k dalším vítězem, ne však sté Velké. Má totiž mit po USA nejvíce zásob břidlicového ropy na světě – zhruba polovinu tech amerických. To ji řadí do kategorie Saúdská Arábie. Vzhledem k předpokládanému růstu čínské ekonomiky však tyto zásoby břidlicové ropy pouze snížíte, ne ukončí Její dovoz energetických surovin.

Jedním z hlavních producenta ropy a plynu v novém geopolitickém energetickém pořádku by se mohl stát i Izrael

Jedním z hlavních producenta ropy a plynu v novém geopolitickém energetickém řádu by se mohl stát i Izrael. A to díky obrovským zásobám zemního plynu a až 250 miliard barelů vytěžitelné břidlicové ropy. Izrael by se mohl připojit k arabským státům s bohatými zásobami energetických surovin a Společně s nimi být jedním z jejich největších producentem na světě.

Uvedené změny neexistence přes noc, ale odehrávají se rychleji, než si množí uvědomují. Například USA těží v novém nalezišti v Severní Dakotě denně Téměř 0,5 milionu barelů ropy. A jejich Těžba zemního plynu narostla NATOLIK, že dosud změnila Mezinárodní obchod s touto energetickou surovinou. Další změny na sobě nenech dlouho čekat.

Poražení

USA, Kanada a Izrael se pravděpodobně stane největšího vítěz v dosud se odehrávajícím posunu k novému geopolitickému energetickému uspořádání. Největšího poraženými pak zřejmě budou ropné státy v Perském zálivu a Rusko.

Země ze zálivu však nebudou tratě ekonomicky. Nadal totiž budou Získávat ropu nejlevnější na světě, a proto jejich ropná pole budou nejvíce vynášet, a to při jakékoliv ceně ropy. Rusko naopak čekají horší časy. Jeho Těžba ropy a plynu je dražší, a proto ruský zisk pravděpodobně sníží.

Nehledě na ekonomického dopadu, státy v Perském zálivu a Rusko ztratí mnoho ze svých politických výhod, které jim nyní přináší jejich energetické bohatství. Budou jménem schopné může omezovat nabídku a manipulovat s cenami, než tomu bylo v minulosti. Ropa a plyn se stanov jménem vzácnými, pokud se jejich nabídka zvýší a bude je dodávat více zemí.

zbývá jen zásadní otázka: Jak na novou dobu hojnosti ropy zareaguje politika klimatické změny?

References

  1. ^ studie (www.gao.gov)
  2. ^ kde se těží (thecoloradoobserver.com)
  3. ^ podle měsíčníku Foreign Policy (www.foreignpolicy.com)

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.