Pábitelé Rudolf Šmíd

foto: HN – Markéta Jirkova

„Vítejte na Hanspaulce, k obědu je králík se šípkovým přelivem, pečený ve víně s rozmarýnu. Marmeládu mám od paní Táborové z Českého Banátu, slaninu od řezník Lajzy z Velké nad Veličkou a rozmarýn od hodné zahradníci z Mikulova. Tomu říkám ekologický luxus. Původní recept jsem autorsky vylepšil, takže si můžeme být jisti , že to nikdo jiný na světě Neji …

žrádlo & Sádlo, společnost akciová či s ručením omezeným – podle toho, jak se mi to rýmuje v reklamních sloganech, jsem založil před 11 lety. Spustil jsem výrobu na úseku lilku a hlavním produktem se stala Rudolfova pasta z grilovaných lilků, které jsem distribuoval pod heslem „Hezké chvilky s mými lilku“. Nápady přibývaly a Hanspaulští si oblíbili Zejména Zvláštní vepřové paštiky rillettes de porc.

Doporučil bych vám ale jeden z nejnovějších produktů a tím je Rudolf ‚s steak sauce, na výrobu níž mě Primea smrt Paula Newmana. Dočetl jsem se o něm, že vydělil na Paul Newman‘ s Steak Sauce více peněz než hraním filmů, tak jsem si říkal, že je to šance zbohatnout.

Už ji vyrábím rok, jenže v malém a dávám ji zdarma. Z toho člověk nezbohatne. Ale Newman prý začínal stejně; svalí kamarády na steaky, nabízí jim omáčku a oni ho pak přesvědčili, at ji vyrábí ve velkém.

 Rudolf Šmíd: etikety

Mně tu taky lidé radí, at pověst fotografování , sociologii a přednášky na Hřebík a at jen vařím. Jenže to je tím, že oni tak rádi jedí. Rádi a zdarma. Hlavní klienti firmy žrádlo & Sádlo tvoří specifické skupina hanspaulských opilci, kterým se scházejí ve třech zdejších vinárnách.

přezdívají mi Paštikář nebo Strašák, protože už 18 let fotím strašáky v polích. Za zády o mně prý mluví jako o Smutné muži, co vůbec nechápou. Jsem vtipný a veselý člověk!

Hrozí mi tu ale ještě jedna Přezdívka. co dokumentují totiž kosočtverce – nastříkané sprejem na zdi nebo vyryté do kůry stromů. Zde na Hanspaulce jich mnoho není, to je slušná čtvrt, ale některé z fotografií najdete jako ilustrace v knize pornofolkaře závist.

Před dvěma lety mě požádali, abych vystavoval kosočtverce na letní akci Hanspaulská loď. Tak jsem připravil taky občerstvení – jeden obří kosočtverec jsem vymodeloval ze 14 kilogramu rillettes de porc. Ale objekty z jídla modeluje – hlavně na vernisáže – již 13. rokem.

 Rudolf Šmíd: objekty z rillette de porc

Lide za mnou někdy chodí i domů a skládej se, aby byli hosty na mé hostině. Dají dohromady peníze a já vařím z výjimečných surovin. Loni v létě jsem si taky za domem založil svou první zahrádku, abych Měl čerstvé byliny. Hlídá je pochopitelně strašák.

Jen rozmarýn jsem nechal doma za oknem a on v prosinci vykvetl. Vševědoucí Zlatka říkala, že mi tím do domu vstoupila láska a že budou do smrti šťastný. Tak to nevím, ale určitě bude šťastný ten, kdo jednou přijde ochutnat mou paštika. „

Praktické informace:
Pábitelé Rudolfa Šmída muzete zastihnout ve třech hanspaulských vinárnách (Praha 6):
Galerie vín (Na Hanspaulce 25)
Garáž Jardy Svátky (Fetrovská 1)
Dobré vínečko (Na Špitálce 9)

Pokud se chcete stát hosty na jeho hostinu, kontaktujte jej na e-mailové adrese rudolfsmid@volny.cz. Zasilam muzete takové tipy na strašáky v polích nebe kosočtverce, které by mohly zařadit do svého archivu obrazové sociologie.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.