Nový Jičín / 18:19, 09. 02. 2012

Mrazy hluboko pod nulou komplikují zemědělcům v živůčišnou výrobu chov skotu. Snižuje se produkce mléka u krav a zvyšují se Dodatečné výdaje na zateplování chovu, uvedli ve čtvrtek agentuře Mediafax agronom Zdeněk Šustek ze zemědělská podniku Starojícká v Novém Jičíně-loučce.

Družstvo chová asi 800 krav, produkce mléka podle Šustka v mrazech klesá až o 10 procent.

„Náklady se nám zvedají nejen touto sníženou produkci mléka, ale takové tím, že nám zamrzí voda ve vodovodních potrubích a Napajedlích. navíc krmivo, které krávy zmrzlo nesežere, musíme zvenku odstavec , abychom se dostali k tomu rozmrzlému. Máme tedy mnohem vyšší odpad krmiva. Zamrzí nám takové pod rošty ustájení, „vyjmenoval problémy Šustek.

Zvýšené náklady na litr mléka podle ní ponese pouze Zemědělské družstvo. „Cenu za litr nám při výkupu nezvedne, sepíše se ji snaží ještě stisknout dolů, takže na mrazy doplatíme jen my jako prvovýrobců,“ dodal.

Snížení produkce mléka Mlékárna Kunín na Novojičínsku podle mluvčí Evy Kijonkové výrazně nepocítí. „Mléko odebíráme od krav z Beskyd a jediný problém, který jsme zatím v souvislosti s mrazy řešili, bylo to, že cisterny nepřišel včas. Snížená mléčnou produkci nás zásadně neovlivnila,“ řekla mluvčí.

sníženou mléčnou produkci zaznamenali zemědělců iv jjjiných krajích. „Mléčnou produkci v nynějších mrazech klesla zhruba o 10 procent. Dojnice při poklesu teplot pod minus 10 procent spotřebují mnohem více energie na udržení teploty, spotřebují mnohem více krmiva. Navíc hrozí riziko namrzáním vemene,“ popsat Problémy s mrazy agentuře Zdeněk Blažek ze Zemědělské družstvo Třebonín na Českokrumlovsku. „K tomu se připojují další problémy, zamrzají napáječky i krmné směsi. Dokonce nám nyní šest hodin nešel elektrický proud v době, kdy jsme měli dojít,“ doplnil Blažek.

citelnější ztráty v souvislosti s mrazy čekají zemědělců takové v rostlinné produkci. „Pokud na poli není sněhová pokrývka, hrozí vymrznutím ozimá, Zejména ječmene. Zatím ale není možné nic vyčíslit přesně, ztráta sečteme až na jaře,“ upozornil Robert Kučera z Moravskoslezské Regionální agrární komory.

Ilona Honusová Dobrin Stojčev

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.