Original article

Zlatý retríver je psie[1] plemeno[2] uznané v FCI[3] v skupine 8 pod číslom 111.

Pôvod

Golden retriever freundlicher Ausdruck.jpg

Zlatého retrívera začal v 19. storočí[4] chovat Lord Tweedmouth, který chcel vyšľachtit schopného loveckého psa s atraktívnym vzhledom. Za týmto účelom využil žltého retrívra, který se narodil ve vrhu čiernych retríverov, a dnes už neexistujúceho tweedskeho vodného španiela. V roku 1868[5] se narodili prvé šteniatka. Lord Tweedmouth použil jak jeden z prvých chovateľov při šlachtení plemena líniovú plemenitbu. V jeho šľapajách potom pokračovali Vikomt Harcout a pani Charlesworthová.

K uznaniu plemena žltý retríver došlo v roku 1903[6] v britskom Kennel klube. O desat rokov nedřív byl založený klub. Dnešný názov – zlatý retríver – byl prijatý až v roku 1920[7], přičemž predtým bylo plemeno označované prívlastkom žltý nebo zlatý.

Vzhled

Hlava 1,5 roční suky

Zlatý retríver je pes stredne velikého, vyváženého a súmerného rámca. Má priestorný hrudník, rovné predné a svalnaté zadné končatiny. Má mohutnú, dobre osvalenú kostru, umožňujúcu elegantnú chôdzu bez kolísania. Chrbát je rovný, v bedrovej časti krátky.

Má širokú lebku se zreteľným stopom, ne príliš dlhou papuľou, čiernym nosom a dobrosrdečnými hnedými očami. Nos může v starobe, případně po dlhej zime zružoviet. Uši nosí zvesené a posadené ve výšce očí. Chrup je nožnicový.

Srst zlatého retrívera může být hladká nebo zvlnená. Má nepremokavú podsadu. Sfarbenie srsti se pohybuje od krémovej až po zlatavo červenú. V Európe se uprednostňuje zlatá a krémová farba, v USA zasa sýta zlatá až zlatočervená.

Povaha

Zlatý retríver potřebuje zamestnanie – v tomto případě agility

Zlatý retríver je inteligentné pracovné plemeno vhodné i do chladnejšieho běhemia. Jde o pokojné, trpezlivé a pozorné plemeno, většinou ne agresívne. Při strážení málokedy napáda. Jak každé poľovné plemeno, i zlatý retríver má vyvinutý lovecký pud, který treba výchovou a výcvikom usmernit podle potrieb majitele.

Zlatý retríver je aktívne plemeno, které mimo pravidelných každodenných prechádzok vyžaduje zamestnanie, jinak může trpiet obezitou, případně poruchami správania. Vhodné je aportovanie, rozlišovanie predmetov, stopovanie, rôzne kynologické športy a pod.

Jde o velmi sociálne plemeno, které potřebuje blízky kontakt se svojou svorkou a preto není vhodné na kotercový chov.

Využitie

Niekteří Zlatí retríveri vedia aportovat z vody

Zlatý retríver byl šľachtený jak lovecké plemeno. Používal se na donášanie zastrelených vtákov nejen na súši ale i ve vode. (angl.: to retrieve = priniesť).

Dnes je toto plemeno známe svojou vyváženou povahou, dobrou znášanlivostí s cudzími ľuďmi a deťmi. Díky vysokému stupňu naviazanosti na človeka patrí mezi Lehko cvičiteľné plemená. Kvůli této vlastnosti, vysoké inteligencii a schopnosti prizpůsobit se je dnes zlatý retríver často využívaný jak vodiaci pes pro nevidiacich nebo hluchých, či terapeutický pes a též jak záchranársky pes. Najčastejšie ho však vidiet jak rodinného psa.

Zvláštnosti plemena

Pretože popularita tohto plemena v poslednom čase značne stúpla, a dochádza k nepremyslenému kríženiu, můžou se vyskytovat nejen dedičné choroby, ale i poruchy v chovaní – hryzavost, nedotklivost, bojazlivost nebo agresivita.

Starostlivosť

Nejen, že je potřebné naučit psa stát ve výstavnom postoji, ale i úprava srsti by se měla stat súčastí prípravy. Strih by se mal udělat približne 2 týždne před výstavou, aby se srst scelila. V této dobe by se mal pes i okúpat, aby se srst stačila dostat do jej prirodzenej podoby. Strih může pomôct optickému potlačeniu některých nedostatkov, jak je výška, celkový rámec psa, uhlenie končatin, chvost atď. Pokud si na toto sami netrúfate, zverte svoje zviera do rúk odborníkov v salónoch, a ti isto toto vyriešia za vás.

Chov

Každý den nasypat granule primerané veku psa, tak isto vodu. Každý den prechádzka v prírode nebo se poriadne prejst. Umiestnenie v koterci je pro zlatého retrívera krajne nevhodné, pretože jeho citlivá povaha trpí nedostatkom kontaktu s rodinou. Pes by mal bývat s vami v dome, kde by mal mít k dispozícii vlastný, dostatočne velký pelech. Ten by mal být umiestnený tak, aby v ňom pes mohol nerušene odpočívat, ale zároveň sledovat dianie v rodine.

Zdroj

Jiné projekty

Externé odkazy

References

  1. ^ Pes domáci (sk.wikipedia.org)
  2. ^ Zoznam psích plemien (sk.wikipedia.org)
  3. ^ Mezinárodná kynologická federácia (sk.wikipedia.org)
  4. ^ 19. storočie (sk.wikipedia.org)
  5. ^ 1868 (sk.wikipedia.org)
  6. ^ 1903 (sk.wikipedia.org)
  7. ^ 1920 (sk.wikipedia.org)
  8. ^ ISBN 80-7145-821-X (sk.wikipedia.org)

Bing: zradlo (seurce)

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.