Original article

Magazín Forums Zdravotná poradňa odčervenie- jak často?[1][2][3]

This topic contains 52 replies, has 4 voices, and was last updated by  Silvia 8 months ago[5].

Viewing 15 posts – 1 through 15 (of 53 total)
  • Author
    Posts
  • #7323 Reply[8][7]

    Dobrý den,
    chcela by som se spýtat jak často mám odčervovat mačku, která se väčšinu času pohybuje vonku. Podle mojich informácii i podle toho co som čítala na fórach, by som měla mačku odčervit každé 3 měsíce. Ja to však musím dělat i častejšie, pretože moja mačka má těchto parazitov dost často. Už neviem aké prostriedky by jsme použili, aby jsme se červov zbavili na dobro. Odčervujem ji pomocou tabletiek, které kúpim v lekárni a přes tomu že skúšam rôzne značky/typy tabletiek, ajtak to nepomáha a ajtak ji musím odčervovat skoro každé 2 měsíce. Je to vůbec normálne nebo zdraviu neškodné pro mačku? Jak jinak by jsme se těchto parazitov mohli zbaviť? Nemůžem mačku zatvorit vnútri a je zvyknutá behat po vonku, takže je pravdepodobné, že jejich znovu niekde chytí. Čo se týka dávkovania tabletiek, vždy se držíme návodu podle váhy. Zaujímalo by ma i, či jsou prípravky, které jsou dostupné jen u veterinára lepšie a účinnejšie na tento problém?
    ďakujem za radu
    pekný deň

    #7324 Reply[11][10]

    Dobrý den.

    Musím říct, že k veci pristupujete zodpovedne a evidentne máte svoju mačku radi a záleží vám na nej. Takže postupne, hoci možno ne zaradom:

    1. Bežne se uvádí naozaj odčervenie každé 3 měsíce. Škoda, že nepíšete, aké tabletky používate. Niekteré totiž pôsobia jen na ploché, jiné jen na oblé červy, takže vždy máte prakticky problém s tými druhými. Ale v lekárňach dostat pomerne univerzálny Cestal a Drontal, co jsou na 4 kg váhy, Tedy na jednu priemernú mačku. V případě masívneho začervenia možno dávku zdvojnásobit (najlepšie po dvou dnech opakovat dávku, kritické, životu nebezpečné množstvo pro zdravú mačku je několik desiatok násobkov množstva lieku).
    2. Ptáte se, či to není pro mačku škodlivé. Nuž, je to jed, vstrebáva se mačke sliznicou do krvi, do čreva a jjiných orgánov. Jak všechny prostriedky proti parazitom, i tyto mají vedľajšie účinky, preto se většina nesmie užívat při dojčiacich mačkách a při mačiatkach, a preto se hľadá optimálna frekvencia používania, aby malo telo čas z tela látku vylúčit a zotavit se. Jak som však spomínala vyššie, museli by ste mačke podat několik desiatok tabletiek, aby jej to vážne uškodilo.
    3. Ptáte se, jak se zbavit červov nadobro. Aby som citovala nášho veterinára, „boj s črevnými parazitmi je boj na celý život; nikdy celkom nevyhráme, dosiahneme jen prímerie.“ Takže když cica chodí von, vždy je možnost novej nákazy. Ale i kdyby nechodila, vždy je tu riziko, že nieCo donesítě domov napríklad na topánkach, cica se v tom povále, oblíže se a už to má v brušku. Takže pravidelnému odčervovaniu se nevyhneme.
    4. Jeden ze zaujímavých a šetriacich prípravkov je pipeta Stronghold. Jeho výhodou je to, že pôsobí na všechny štádiá červov (i vajíčka) a i na svrab (takže netreba zvlášt kupovat Advocate proti ušnému svrabu) i na blchy. Je to pipeta na nakvapkanie za krk a tu je návod: https://docs.google.com/document/d/1P30&nbsp[13];… edit?pli=1 Dostanete ho u veterinára. My ho zatial nepoužívame, doteraz jsme si vždy vystačili s Cestalom a Optiverminom, pretože svrab jsme, našťastie, doma zatial nemali a považujem to za zbytečné zaťaženie organizmu dávat pipetu preventívne.
    5. Mačku v skutočnosti můžete zavriet vnútri, zvykne si. Ale když jediné nebezpečenstvo pro ňu spočíva v parazitoch, které se relatívne dobre dají zvládat liekmi, škoda by bylo pripravit ji o slobodu.

    Ještě mi napadá, takže skutočne musíte často odčervovat – naše mačky též chodia von, ale odčervujem raz za 3 – 5 měsícov, a i to jen preventívne, nikdy som nezbadala známky škrkaviek nebo pásomnice a pod. Taktéž se starám o pouličky, a tím též nikdy nebylo treba dávat odčervováky víc jak 4x do roka. To znamená, že niekde ve vašom okolí, kam mačka bežne zájde, je zrejme nejaký zdroj nákazy – družstvo, hydináreň nebo smetisko s nedostatočným zabezpečením. Možno by bylo dobré poobzerat se po okolí (určite nemáte sami tento problém, ale je i u susedov), a když daCo zjistíte niečo, co není celkom v poriadku, treba dat nenápadný podnet okresnému hygienikovi.

    Držím palce a dajte vediet, jak Dále postupujete.

    #7325 Reply[15][14]

    A ještě čosi – pokud je mačka zdravá a jej imunitný systém je funkčný, dokáže zlikvidovat i čast parazitov dřív, jak se rozvinú. Bylo by preto dobré posilnit mačke imunitný systém napríklad prípravkom Plerasan, co je vlastne imunoglukán pro mačky, dávkovanie podle návodu v príbalovom letáku (podle váhy). Není drahý – jen ho teraz není dostat (sema som včera obtelevonovala pár lekární), ale u veta by mal být k dispozícii na predaj.

    #7326 Reply[18][17]

    ďakujem velmi pekne za info. Skúšali jsme rôzne tablety, párkrát som kúpila i Drontal a naposledy jsme odčervovali po 4roch měsícoch tabletkou Cestal a to bylo 21. decembra, no tento týždeň som zistila, že mačka má znovu parazitov a to je jen 2 měsíce od posledného odčervenia. Když byla menšia dávali jsme jej tabletky jen preventívne, no teraz se mi to zdá dost často. Neskúšala som však dávat jej zvýšenú dávku nebo opakovane, lebo vždy som se bála, že by jej to mohlo uškodit. Je možné že má oslabenú imunitu, tak skúsim ještě odčervovaciu tabletku a potom tie tabletky na imunitu. Jinak je to spokojná kočka a dobre vyzerá, takže by som nezistila, že má nejaký problém, kdyby som neobjavila zvyšky červov na srsti. Mimo toho, že jej títo paraziti škodia, je to i velmi nepříjemné, když se takto znečistí i priestor v dome kde obyčejně mačka spí. Doma máme mačky dve, takže je možné, že se i vzájomne nakazia při čistení srsti, ale zrejme zdrojom nákazy může být teda i dvor kde chováme sliepky, takže mačka se volne pohybuje i tam. I když bývame na dedine, mačky prespia i polovicu dne v dome, takže jsou i jak „bytové“. Obe micky máme velmi radi a jsou už zvyknuté vele času trávit s nami vnútri, no když mají tento problém, vždy jejich radšej nechávame vonku,pokým nekúpim tabletku a červov se nezbavia. No toto se asi nikdy úplne nevyrieši. Se zjedením tabletky většinou není vůbec problém, takže budeme pokračovat v tom, možno i se zvýšenou dávkou. Když by se to nezlepšilo, skúsime i tú pipetu.

    #7327 Reply[21][20]

    Dobrý den. DaCo na Vašom ostatnom komentári ma zaujalo. Prosím Vás, opíšte mi, jak vyzerajú „zvyšky červov na srsti“ a na kterém místě tela na srsti ste jejich spozorovali.

    Plerasan se predáva v podobe roztoku, nesmrdí – na rozdiel od jjiných liekov – takže mačky ho v pohode skonzumujú, když s ním pokvapkáte jedlo a pod. Když ne, tak v troche vody nebo vývaru v pohode striekačkou do papuľky.

    #7328 Reply[24][23]

    dobrý deň
    neviem presne o aký druh toho parazita jde, takže se v tom nevyznám. Objavila som biele zvyšky těch červov na srsti okolo zadočku a též usušené na miestach kde bežne v dome spávajú a čistia se.Mačka se o seba a svoju srst stará dobre, takže som to spozorovala jen pretože s ňou denne trávim vele času. Vyzerá to jak biele krátke zvyšky/články pásomnice/ škrkavky?, které se vylučujú z jej tela, ale ne som si istá, lebo to nikdy neskúmam, jen kúpim hned tabletku a dám jej ji. Mačka neprejavuje žádné jiné symptómy ani zdravotné problémy, přes tomu se těchto parazitov chceme co najdřív zbavit, pretože micku máme radi, no záleží nám doma i na čistote a hygiene. Dá se podle druhu parazita lepšie liečit tento problém?

    #7329 Reply[27][26]

    Áno. To, co nachádzate, jsou články pásomnice. Jsou to také malé, asi polcentimetrové až centimetrové biele valčeky s tupým koncom. Nuž, na tie najlepšie funguje Cestal. Ale když potřebujete odčervovat tak často, poradila by som se na Vašom místě s veterinárom a hlavne se poobzerala po okolí, kde Vaša mačička může také masívne začervenie pásomnicou získat. Evidentne k tomu patrí lov myší, které už jsou pásomnicou nakazené, ale zišiel by se eliminovat zdroj.

    #11690 Reply[30][29]

    Jana

    Dobrý den ja by som se chcela spýtat když dááá mačke tabletku na lačno a potom může po tom jest jak zoberie tabletku ? …….začala vracat a mi jsme nevedeli co se deje až potom jak vyvracala pásomnicu a potom jsme pošly do zvero lekára a nám dal tabletky a neviem že když jej dám zabletku že či potom může jesť? ….prosím poradte mi niekto :(

    #11696 Reply[32][31]

    Dobry den, nepisete, akym pripravkom odcervujete. Ne vsetky tabletky funguju na vsetky cervy. Vracanie pasomnice znamena uz tazsie zacervenie, vtedy treba odcervenie opakovat – tak jak ste urobili. Jest normalne zradlo by měla – najlepsie je, ked se jej dava tabletka na odcervenie přímo s krmivom, macky to potom lepsie znasaju.

    #12417 Reply[35][34]

    KATARINA

    zdravim.Chcem vás poprosit o radu.Mačke se zatiahlo tretie viečko a hned som vedela že je problém a zašla som k veterinárovi.Diagnostikovali je prechladnutie a horúčku.Pichli jej nejaké antibiotiká,infúziu a dali nám tablety domov které máme používať-/tabl. á 24hod. Mačka je i ve vnútri i vonku.BohuBohužel neviem se dopracovat či má nebo nemá hnačky pretože potřebu vykonáva vonku.Ale problém je v tom že prešiel týždeň a pozorujem že viečka se nezatiahli,mačička je smutná,poplakáva si sem tam.V průběhu toho týdne som si všimla že má parazity-články pásomnice tak som ji odčervila tabl.drontal.Ale co Dále? mám čakat než to neprejde,nebo kde mám hladat problém? ďakujem

    #12438 Reply[37][36]

    Dobrý den. Škoda, že nepíšete, aké lieky jej dávate. Drontal ste dali kedy? Tretie viečko a nechut do života můžou být způsobené i masívnym začervením. Po použití odčervovacieho prostriedku by se to malo upravit, když je príčina tu, případně je možné odčervenie zopakovat. Lenže má to pár háčikov: Při použití odčervovacieho prostriedku, který parazity zabíja, tyto parazity při umieraní uvoľnujú toxíny. Když je mačka masívne začervená, jej stav se, prirodzene zhorší, pretože ji umierajúce červy vlastne otrávia. Z toho důvodu malé mačiatka napadnuté velkým množstvom parazitov odčervovanie neprežijú (semozrejme, neprežijú ani s červami, takže tam se používajú jiné odčervovacie prostriedky a zároveň vrúcne prianie). Dospelá mačka by to měla zvládnut. Druhá vec je použití antibiotík – a jsme při tom, aké lieky dostáva. Mnohé lieky jsou totiž “ťažké” na žalúdok, způsobujú mačke tráviace problémy, proste je jej zle. Vtedy je vhodné použit probiotiká, jak i u Lidi, ale veterinárne, napr. pasta Probican. Když však mačka má stále pretiahnuté tretie viečko, mačka je smutná, posedáva, poplačkáva, může Jít o kombináciu problémov a tak vy som odporúčala znova navštívit veterinára a skonzultovat Další postup. Plus vypýtajte si nieCo na posilnenie imunity, dáva se roztok Plerasan podle návodu, dostanete ho i v bežnej lekárni. Samozrejme, ideálne by bylo, kdyby se vám podarilo nájst čerstvé hovienko a vziat se sebou k veterinárovi, koprológia se dá spravit i na počkanie. Držím palce a dajte vediet, jak se to vyvíja.

    #12443 Reply[40][39]

    KATARINA

    Zdravím. Odčervila som ho drontalom minulý týždeň v stredu-30.1.2013.Vtedy dostal i antib. Enroxil Flavour 50mg 1/2tabl. á 24hod.Na to že je taký smutnučký má celkom dobrú chut do jedla.K tomu hovienku se nedostanem,pretože ani nevidíme kde tuto potřebu vykonáva. Neviem či ho můžem po týždni ještě raz odčervit,ale pravdepodobne ho znovu zoberiem k veterinárovi.
    ďakujem za radu

    #12444 Reply[42][41]

    KATARINA

    A ještě jedna otázočka.Všimla som si že dost plzne,toľko chlpov co nachádzam po ňom to doteraz nebylo.úbytok na váhe zatial nemá.

    #12447 Reply[44][43]

    goldie

    Dobrý den, chcem opýtať… Moja mačka (cca 4 měsíčna) dnes rAno vyvracala hlistu větší a menšiu. Hned som ji odčervila a čakám na kôpku v podstielke. Ma to prekvapilo, pretože jej trus byl ok bez príznakov. Je pravda, že som ji neodčervila, když som ji dostala. Dala som jej 1/8 tabletky Pratel. Bude to ok? o 2 týždne ji mam zase odčerviť? Chcem se ještě opýtat, či hlisty jsou prenosné na Lidi. S trusom dělám iba ja, respektíve čistím iba ja. Ďakujem pekne za odpoveď

    #12452 Reply[46][45]

    Pro Katarínu: Najlepšie bude asi k veterinárovi. Pĺznutie může mít súvis s tím, že je teraz asi víc dnu a pomaly se končí zima, ale na to by som se nespoliehala. Když se nedostanete k hovienku, skúste presvedčit veta, aby mu zobral krv na mikrobiologické vyšetrenie a biochémiu – bude potom múdrejší. Bruško se mu náhodou nezväčšuje?

Viewing 15 posts – 1 through 15 (of 53 total)
Reply To: odčervenie- jak často?
Your information:





<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

References

  1. ^ Magazín (macka.sk)
  2. ^ Forums (macka.sk)
  3. ^ Zdravotná poradňa (macka.sk)
  4. ^ (macka.sk)
  5. ^ Reply To: odčervenie- jak často? (macka.sk)
  6. ^ (macka.sk)
  7. ^ #7323 (macka.sk)
  8. ^ Reply (macka.sk)
  9. ^ View breakaway255’s profile (macka.sk)
  10. ^ #7324 (macka.sk)
  11. ^ Reply (macka.sk)
  12. ^ View Alexandra’s profile (macka.sk)
  13. ^ https://docs.google.com/document/d/1P30&nbsp (docs.google.com)
  14. ^ #7325 (macka.sk)
  15. ^ Reply (macka.sk)
  16. ^ View Alexandra’s profile (macka.sk)
  17. ^ #7326 (macka.sk)
  18. ^ Reply (macka.sk)
  19. ^ View breakaway255’s profile (macka.sk)
  20. ^ #7327 (macka.sk)
  21. ^ Reply (macka.sk)
  22. ^ View Alexandra’s profile (macka.sk)
  23. ^ #7328 (macka.sk)
  24. ^ Reply (macka.sk)
  25. ^ View breakaway255’s profile (macka.sk)
  26. ^ #7329 (macka.sk)
  27. ^ Reply (macka.sk)
  28. ^ View Alexandra’s profile (macka.sk)
  29. ^ #11690 (macka.sk)
  30. ^ Reply (macka.sk)
  31. ^ #11696 (macka.sk)
  32. ^ Reply (macka.sk)
  33. ^ View Alexandra’s profile (macka.sk)
  34. ^ #12417 (macka.sk)
  35. ^ Reply (macka.sk)
  36. ^ #12438 (macka.sk)
  37. ^ Reply (macka.sk)
  38. ^ View Alexandra’s profile (macka.sk)
  39. ^ #12443 (macka.sk)
  40. ^ Reply (macka.sk)
  41. ^ #12444 (macka.sk)
  42. ^ Reply (macka.sk)
  43. ^ #12447 (macka.sk)
  44. ^ Reply (macka.sk)
  45. ^ #12452 (macka.sk)
  46. ^ Reply (macka.sk)
  47. ^ View Alexandra’s profile (macka.sk)
  48. ^ (macka.sk)

Bing: zradlo (seurce)

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.