Majitelé psů často dopřávají svým čtyřnohým miláčkem různé dobroty z jejich stolu, a přitom zapomínají, že psi jsou přímý potomci vlků, jsou členy rodiny masožravců a mají stejné trávící systémy, které jsou určeny hlavně na trávení masa.

Anatomie trávicího ústrojí masožravců mluví sama za sebe:

  • Psi mají velké čelisti uzpůsobeny na polykání velkých kusů masa
  • Ostré zuby jsou určeny na trhání a usmrcení kořisti
  • Psí zažívací trakt je krátký a umožňuje rychlé trávení masa
  • Psí žaludek má kyselé pH, díky čemuž se v něm zničí všechny bakterie, nacházející se v rozkládajícím mase
  • Trávicí systém psa je připraven hlavně na trávení bílkovin a tuků
  • Proč jsou pro psy obiloviny těžko stravitelné?

    Na rozdíl od lidí, psi mají nedostatek amylázy ve slinách, což je důležitý enzym na trávení sacharidů. Navíc trávení sacharidů se u masožravců spouští až v tenkém střevě, které je poměrně krátké a proto se sacharidy pro psy stávají těžko stravitelné.

    Proč tedy většina krmiv pro psy obsahuje vysoký podíl obilovin?

    Odpověď je jednoduchá, obiloviny jsou levné a snadno se zpracovávají. Taková krmiva však zdaleka nedosahují potřebné výživové hodnoty a kvalitu. Obiloviny jsou zdrojem mnoha potravinových alergií a příčinou dalších zdravotních problémů u masožravců. Navíc jako zdroj bílkovin jsou obiloviny zcela nedostatečné. Obiloviny jsou chudé na některé esenciální aminokyseliny, jako jsou methionin, lysin, leucin, nebo tryptofan. To znamená, že obiloviny v krmivu jsou jen levným zdrojem energie, jsou pouze „prázdnými kaloriemi“ a velmi snadno se přeměňují na tuk.

    Proč může být krmivo bez obilovin, ale ne bez sacharidů?

    Suché granulované krmivo nemůže být vyrobeny pouze z masa, na rozdíl od konzervovaných krmiv. A to z toho důvodu, že technologický proces, který se používá při výrobě suchých granulí, vyžaduje jisté množství sacharidů, které slouží jako pojivo. Bez tohoto pojiva by suchá granule, jednoduše řečeno, nedržela pohromadě ale rozpadla by se.

    Jak tedy vybrat to správné krmivo?

    Vhodné jsou takové krmiva, ve kterých nejsou zdrojem sacharidů obiloviny, jako například pšenice, kukuřice, rýže. Nejvíce používanou vhodnou náhradou jsou brambory, jiná zelenina a ovoce. Ty obsahují dostatečné množství sacharidů, které slouží v granulích jako třeba pojivo.

    krmivo – Google Blog Search

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.